Buen Camino! - Flame of Hope op de Camino de Santiago

Van 3 t/m 10 juli heeft een delegatie van de Flame of Hope een lange weg afgelegd, om de hoop op de betere wereld te verspreiden over de hele wereld.  Van Wenen (Oostenrijk), Nice (Frankrijk), Noord-Scharwoude (Nederland) en Snabria (Spanje) kwamen vijf pelgrims om de "Flame of Hope" te laten verschijnen op de pelgrimsweg "Camino de Santiago".

 

 

Elke wens is uniek, wat is de jouwe?

Flame of Hope is een project van het internationaal, interreligieuze vredesplatvorm Earth caravan. Met deze "Flame of Hope" zijn de belangrijkst vredesvlammen verenigd zoals van de atoombom van Hiroshima, de vlam van Olympia, het vredelicht van Bethlehem (Nativity Church) als een gemeenschappelijk symbool van vrede voor de mensheid. Naast de vlammen worden wensen voor vrede verenigd in deze vlam, tot nu toe meer dan 85,000! Hoe meer wensen worden toegevoegd, hoe sterker de Vlam, evenals de kracht in onze harten om vrede te creëren. Deze vlam blijft de harten van mensen voor altijd verlichten.

 

 

Het doel van deze reis was om de ongelofelijke kracht van de Flame of Hope te delen, overal op onze weg. Mensen inspireren om de diepste wens van het hart te vinden en te vervullen. Dat maakt het leven het meest zinvol en vreugdevol! Daarom zeggen we: "Elke wens is uniek, wat is de jouwe?"

 

Lourdes: Festival en de zegen van de Heilige Maria

Op 3 juli nam de delegatie aan het stadsfeest van Lourdes en presenteerde er de Flame of Hope en Ninja Hope, een bordspel voor vrede uit Japan. De burgemeester van Lourdes, Dhr. Thierry Lavitt hield een toespraak over vrede. Nadat hij de Hiroshima-vlam had uitgeblazen, als symbolisch gebaar om oorlogen en conflicten tot een voltooid verleden te maken, net als Paus Franciscus, werd als wens de 'droom' van M. L. King toegevoegd;

"Mogen we de waarheid ten volle beleven dat alle mensen gelijk zijn geschapen." (Video hieronder)

 

De volgende dag, tijdens de mis in de grot van de verschijning van de heilige Maria, werd de vlam die daar altijd brandend wordt gehouden, toegevoegd aan de Flame of Hope. 

De zegening door de aartsbisschop Monseigneur d' Arodes volgde:

"Moge deze vlam de muren van ons egoïsme, onze angsten, ons geweld afbreken." (Video hieronder)

 

De aartsbisschop droeg de Vlam tijdens de processie waaraan de delegatie deelnam.   

Kathedraal in León, Astorga en Santiago de Compostela

De groep volgde de Camino naar Spanje. Op 7 juli was de aankomst in de kathedraal van León, 8 juli in Astorga, op 10 juli in de kathedraal van Santiago de Compostela. De Flame was van harte welkom.  Tijdens de mis werd de Flame of Hope ceremonie gehouden zoals in Lourdes, waarbij het verleden met oorlogen werd gezuiverd en de nieuwe hoop werd gedeeld met vele pelgrims en de plaatselijke bevolking. De priesters voegen wensen voor de vrede aan de vlam toe. Bij de gemeente León werd het bordspel Ninja Hope is geïntroduceerd voor scholen. 

 

 

"Hout de Flame of Hope brandend, voor dialoog en verzoening, zodat de vrede eindelijke kan zegevieren. En mogen deze woorden uit het hart van ieder mens verdwijnen: verdeeldheid, haat, oorlog. Moge Vrede ons levensstijl worden." (De heer Don José Sánchez)

 

"Santiago (St. Jacob) is de apostel van Hoop. De Hoop die de apostel Santiago aan de wereld geeft, is de Hoop die ons hart en leven vervult. Moge de Hoop niet vergaan in de wereld noch in onze harten." (De heer don Segundo Pérez)

 

Tijdens de mis weerklonken de vreugdevolle stemmen van de vier sopranen van de delegatie, die het lied "Share!" zongen: "Laten we samen een vredige en mooie wereld creëren, weest verantwoordelijk voor de toekomst van de aarde, maak je leven tot kunst."

 

Alle gebeden en wensen werden gedeeld met de hele wereld, en naar de hemel gezonden door de Flame of Hope en de 'Botafumeiro' van Santiago, het grootste wierookvat ter wereld. 

Na de mis kwamen veel mensen naar ons toe om ons aan te moedigen. Vreugde staalde van elke gezicht, alsof het van binnenuit werd verlicht. Het was ook erg vruchtbaar dat we met andere initiatieven zijn verbonden. Zo brengen we mensen steeds dichter bij elkaar om een betere wereld samen te creëren. 

 

Het leven is een pad om te bewandelen. 

Zowel de Camino de Santiago als de Flame of Hope zijn een manier van leven.

 

Ze nodigen je uit om te ontwaken voor jouw missie in het leven, waarvoor je geboren bent.

Om jezelf en anderen, gelukkig te maken, om je leven zo zinvol en spannend mogelijk te maken.

Buen Camino aan iedereen! 

 

Fotogalerij van de hele reis ↓