tao shiatsu opleiding

Tao Sangha Nederland is erkend door de KTNO en diverse beroepsorganisaties 

Op deze pagina wordt de gehele opleiding globaal toegelicht, voor details kijk verder desbetreffende pagina's. 

Door Tao shiatsu is healing op fysiek, emotioneel, geestelijk én spiritueel niveau mogelijk.

Ontwikkeld door Ryokyu Endo sensei, is deze methode een voortzetting van de meridianenstudie begonnen door Meester Shizuto Masunaga. Het is een aanzienlijke uitbreiding daarvan, zowel in technische zin als theoretische zin. Maar de kern is de empathie, het invoelvermogen zonder ego van de therapeut. Dát opent een diepere spirituele dimensie in de behandeling.

<Diverse methodes in Tao Shiatsu zijn ontstaan vanuit één hart. Het hart van 'Sesshin', beschreven door Masunaga sensei; het voelen van andermans pijn als de mijne. Met dit hart verdwijnt de grens tussen jezelf en de ander door het invoelen zonder ego. Je hart word dan een spiegel waarin de Ki-stroom van de ander zich weerspiegelt. Dit betekent 'Het zien van meridianen'.> (Ryokyu Endo)

Doordat de therapeut de pijn van de cliënt als die van zichzelf voelt en mede wil dragen kan hij meridianen 'zien' en effectief behandelen, daar waar de meest aandacht nodig is. Iedereen worstelt met het verlangen om écht begrepen te worden, mee te laten voelen wat zij/hij voelt.

De diepgaande resultaten bij Tao shiatsu komen van deze innerlijke houding van de therapeut, naadloos verbonden en één met de techniek.

Tao Shiatsu introduceert zes nieuwe elementen in Shiatsu: 

  1. Ki-training (Ki-Doin) en Kishindo (de weg van Ki en Hart, een evolutie van Aikido)
  2. De Ki-methode behandeling
  3. De 24 basis meridianen
  4. De 'Super Vessels', Super Vessels Tsubo's (SST's) en Kishin Vessels.
  5. Verbeterd 'Sho-diagnose' systeem en behandeling
  6. Spirituele praktijk als een deel van de opleiding 

De opbouw van de opleiding tot Tao Shiatsu therapeut  

 

De workshop Kracht van Ki en Tao Shiatsu is verplicht. Je maakt daarmee kennis met de wereld van Ki en Hart, dé ingang van Tao shiatsu. Hierna wordt de opleiding ongeveer in vier jaar aangeboden. 

 

1Introductiecursus (Shuren) (zes dagen) - kennismaken met alle facetten van Tao Shiatsu

Deze volgen als aparte module is mogelijk. Er wordt een certificaat met KTNO accreditatie uitgereikt. 

 

2. Opleiding tot Tao shiatsu therapeut ( 32 Weekeinden verspreid over 3,5 jaar) 

Het Eerste jaar is gericht op het leren van basisvaardigheden als Ki-training en Kishindo, Tao shiatsu basisvormen, locatie van Super Vessels en Tsubo behandeling. Tevens wordt introductie gemaakt voor andere aspecten van Tao Sangha: zijn spirituele praktijk en Earth Caravan activiteiten.   

Tweede t/m derde jaar wordt de verdieping met meridianenleer en hun behandelingen, onderbouwd door intensieve spirituele beoefening en dat in praktijk brengen. 

 *Aan het einde van de eerste jaar wordt toets gedaan en de voortgang besproken of je klaar bent om je verder in de materie te verdiepen, dit nauw verbonden met de spirituele dimensie.

*Na het voltooien van de volledige opleiding krijg je het diploma Tao Shiatsu therapeut uitgereikt. 

Kishindo - de weg van Ki en Hart

Een egoloos, compassievol hart noemen we 'Tao Hart'.  Kishindo is een leerweg om dit Tao-Hart in jezelf te laten groeien. Als Boeddhistische priester vertelt Endo sensei over het ontstaan van Kishindo. <Kishindo is geboren vanuit het werk om anderen de grote liefde van Boeddha (=God, grote geest van het Universum) met zijn majestueuze kracht van Ki te laten voelen.>

 

Kishindo workshop door Ryokyu Endo sensei in Nederland in 2012

 Drie beschavingen in levende vorm ervaren - een rijk avontuur 

Tao Shiatsu is geboren uit een culturele fusie van drie beschavingen: ten eerste het Taoïsme, de moeder van Ki en meridianen, ten tweede de Japanse cultuur, die van Aikido, en als derde het Mahayana Boeddhisme uit India, dat een weg naar verlichting introduceerde door het verbeeldingsvermogen te trainen. Tijdens de opleiding erf je de rijke traditie van deze beschavingen in het nieuwste jasje! 

*Voor over de spirituele praktijk kijk verder opleiding tot Tao shaitsu therapeut