vier harten

 

Deze vier harten zullen je het 'Pure land' (het paradijs) onthullen te midden van je hart, Hier en Nu, én je toekomst!  De 'ware realiteit' van het universum.... 

  1. Het hart van vastbeslotenheid (Ketsujo) - vrijheid
  2. Het hart van verantwoordelijkheid (Juji) - wijsheid 
  3. Het hart van liefde en empathie (Okunen) - geluk 
  4. Het hart van loven (Santan) - vreugde 

 

1. Het hart van vastbeslotenheid (Ketsujo)

Dit is het hart van de wilskracht en de verbeeldingsvermogen. Dit creëert de toekomst die je wilt.

In het universum is er een grote energetische stroom, die al onze wensen wil realiseren, alle levende wezens wil redden. Dat is de belofte (Hongan, final vow) van Amida Boeddha/God. 

Door dit hart te praktiseren voel je dit belofte in je hart levendig, je wilskracht en creatieve vermogen neemt toe om de beste toekomst waar te maken. Zo zal je meer vrijheid ervaren in het leven; Je ontwaakt in het feit dat je 'De toekomst vrij kunt creëren van heden en verleden'. 

Tegelijk zal je diepe ontspanning ervaren door je over te geven aan de belofte van Amida Boeddha/God die ons allemaal wil dragen. Wat het Boeddhisme noemt "Lichaam en geest laten vallen" (Dropping off body and mind, Shishin Datsuraku)

 

2. Het hart van verantwoordelijkheid (Juji)

De leer van Mahayaha boeddhisme vertelt over 'het verenigen van zelf en anderen', als basis van ons bestaan. Door deze te ervaren groeit in je een verantwoordelijkheidsgevoel voor het geluk van anderen. Dàt opent voor jou de schatkist van universele wijsheid; je ziet de negativiteit (karma) in jezelf en anderen, hoe dit mensen en wereld pijn doet. En dat wil transformeren in het positieve. De duisternis transformeert in licht. Deze egoloze verantwoordelijkheid leert je levende wijsheid en vrede te ervaren.   

 

3. Het hart van empathie (Okunen)

De empathie voor anderen is wat iemand menselijk maakt. Hierdoor draagt men andermans lijden als het zijne. De pijnlijke ervaring is je gegeven om andermans pijn te begrijpen, om te transformeren in empathie. Hier vervaagt ook de grens tussen jezelf en anderen. Wanneer je je open stelt voor de pijn van jezelf en anderen, dat accepteert in je hart en wilt transformeren, zul je worden omhelsd door de Grote liefde van het Universum en diep geluk ervaren. 

 

4. Het hart van loven (Santan) 

Dit wordt ook 'hart van het kind' genoemd; het hart dat ontroert en prijst. Ziet meer de mogelijkheid dan de beperking. Toekomst gericht, vindingrijk, stopt nooit met groeien. De bron van alle vreugde en creativiteit. 

Wanneer dit hart wordt bevrijd kun je een vriend worden met jezelf. 

Wanneer twee Yushin is verbonden, worden mensen vrienden.

Wanneer je de grote geest van het universum looft of anderen prijst,  springt de vreugde diep van binnen. Yushin is verbonden met de de vreugde, dat zijn de wortels (roots) van ons bestaan.   

 

Terug naar Over Tao Sanghna

Wat is ware verlichting?