vier harten

 

Deze vier harten zullen de staat van het 'Pure land', het  paradijs onthullen te midden van je hart, Hier en Nu.

De 'ware realiteit' van het universum.... 

  1. Het hart van vastbeslotenheid 
  2. Het hart van verantwoordelijkheid 
  3. Het hart van liefde en empathie 
  4. Het hart van vreugde en loven  

 

1. Het hart van vastbeslotenheid én overgave - ervaar je vrede

 

Dit is het hart van de wilskracht en het verbeeldingsvermogen. Dit creëert de toekomst die je wilt.

In het universum is er een grote energetische stroom, die al onze wensen wil realiseren, alle levende wezens wil redden. Dat is de ultieme belofte van Amida Boeddha/God/Grote Geest van het Universum. Door te besluiten om te vertrouwen in en over te geven aan deze grotere kracht, voel je dit belofte in je hart levendig, waardoor je wilskracht en creatieve vermogen toeneemt om de beste toekomst waar te maken.

 

Tegelijk zal je diepe ontspanning ervaren door je over te geven aan de belofte van Amida Boeddha/God die ons allemaal wil dragen. Wat het Zen Boeddhisme noemt:

"Dropping off body and mind (Shishin Datsuraku) "

 

 

2. Het hart van verantwoordelijkheid - voel je vrij en ontvang wijsheid

 

In de diepste lage van ons bestaan zijn we allemaal met elkaar verbonden. Daarom vertelt de leer van Mahayana Boeddhisme over 'het verenigen van het zelf en anderen', als basis van ons bestaan.

Vaak ook in de verschillende religies en spirituele wegen. 

 

Door dit hart van non dualiteit te ervaren groeit een verantwoordelijkheidsgevoel voor het geluk van anderen in je. Dàt opent voor jou de schatkist van universele wijsheid. Je ziet de negativiteit (karma) in jezelf en anderen, die mensen en wereld pijn doet. En dat kun je transformeren in het positieve!

Zo wordt de duisternis naar licht getransformeerd, zowel binnen jezelf als in de buitenwereld. 

 

Zo zal je meer vrijheid ervaren in het leven; je wordt vrij van karma, je ontwaakt in het feit dat je 'De toekomst vrij kunt creëren van heden en verleden'. 

 

 

3. Het hart van empathie - omhelsd door de Grote Liefde

 

De empathie voor anderen is wat iemand menselijk maakt. Hierdoor draagt men andermans lijden als het zijne. De pijnlijke ervaring is je gegeven om andermans pijn te begrijpen, om te transformeren in empathie. Hier vervaagt ook de grens tussen jezelf en anderen. Wanneer je je openstelt voor de pijn van jezelf en anderen, dat accepteert in je hart, en wilt transformeren, zult je worden omhelsd door de Grote Liefde van het Universum en diep geluk ervaren. En het belangrijkst: je kunt dit gevoel van warmte en geliefd worden aan anderen doorgeven, zelfs aan de overleden zielen!  

 

 

4. Het hart van loven als kind - vreugde ontspringt van binnenuit

 

Dit wordt ook 'hart van het kind' genoemd; het hart dat ontroert en prijst.

Zie meer de mogelijkheid dan de beperking. Toekomst gericht, speels, vindingrijk, stopt nooit met groeien. De bron van alle vreugde en creativiteit. 

 

Wanneer dit hart wordt bevrijd kun je een vriend worden met jezelf. 

Wanneer deze twee harten zijn verbonden, worden mensen vrienden.

Wanneer je de Grote Geest van het Universum looft of anderen prijst, springt de vreugde diep vanbinnen die niet afhankelijk is van wat je 'hebt' of hoe slecht is de buitenwereld.  

 

Wat is ware verlichting?