Vredeswake voor Palestina en Israel

bij de 31 Doopsgezinde gemeentes in Nederland 

 

Op zaterdag 16 maart hebben 31 Doopsgezinde gemeenten - in de vorm van een estafette - een doorlopende wake gehouden vanwege het geweld dat nu plaatsvindt in Gaza. 

De Flame of Hope was uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de gemeente Alkmaar. 

 

Tussen 09.00 en 21.00 uur ontsteekt elk uur tenminste één gemeenschap een licht, waarna mensen kunnen stilstaan bij hun bezorgdheid over slachtoffers en het verlangen naar vrede voor Palestijnen en Israëli's. Niet om stil te zijn, maar om op te staan tegen onrecht en het Licht van Vrede door te geven. In de flyer, de quote of M.L.King Jr.:

 

“In the end, we will remember not the words of our enemies but the silence of our friends.” 

 

Om 15 uur begon de wake, na het openingswoord werd de centrale kaars met de Flame of Hope ontstoken.  

 

“Deze vlam wordt continu brandend gehouden voor de vrede in de wereld, en is verbonden met vele vredesvlammen over de hele wereld. Ook met vlammen die branden in Israël en Palestina en onder andere de eeuwige vlam van het M.L. King center." 

 

 

 

 

Na de Schriftlezing werden alle aanwezigen uitgenodigd om een steen uit te zoeken om neer te leggen bij de Flame. Dit als symbool van hun zorg en pijn en dit te delen met anderen.

 

Predikant Louise Pondman gaat verder:  

 

“Achter al onze gevoelens van angst, verdriet en rouw, schuilen ook de gevoelens van compassie, verbondenheid, liefde en hoop. Moge dat de gevoelens zijn die we straks de wereld in nemen:

vlammetjes van hoop op vrede voor de wereld waarin we leven.”   

Hier zijn enkele voorbeelden van boodschappen van aanwezigen: 

  

“Ik hoop dat de wereldleiders hun hart veranderen van macht naar mededogen.”

 

"Een witte steen kies ik, want ik bewonder de inzet van mensen voor vrede in de ellendige situaties, dat geeft ons en de wereld hoop." 

 

“Ik heb een donkere steen gekozen, voor alle ellende en verdriet die plaatsvinden op dit moment op zoveel plekken in de hele wereld. Maar als je goed kijkt, zie je er ook wat lichte adertjes in en dat is toch ook voor mij de hoop, ook al is het nog zo klein.”

 

Na de wake was er gelegenheid om een petitie te tekenen en donatie te doen aan een project voor Kinderen in Gaza door de Wereld Doopsgezinde gemeentes.

Verslag en foto's van andere Doopsgezinde gemeentes en TEKEN DE PETITIE voor vrede voor Gaza

 

Alle wensen en gedachten en emoties zijn door de Flame of Hope omhelsd en ontvangen.

Moge zo snel mogelijk geweldloze oplossingen komen! 

Moge wij allemaal blijven in actie te komen om dat te realiseren!

 

 

Lees: A Reconciling response to war in the Middle East door Mennonite world conference