Fakkeltocht 'Alkmaar van en voor iedereen' met Vlam van Hoop op 9 november 2019 op

 

Op zaterdag 9 november werd in het centrum van Alkmaar van 17:00 tot 20:00 uur voor de vijfde keer de Alkmaarse Fakkeltocht gehouden. Dit is de initiatief van Art. 1 Bureau discriminatiezaken en Mireille Sampimon, de voormalige gemeente raadslid van de Groen Links.

Fakkeltocht en Earth Caravan, een perfect combinatie.

 

"De fakkeltocht grijpen we aan als moment van verbinding: een moment waarop we worden herinnerd aan onze wens dat de gemeente Alkmaar een gemeente is waarin iedereen zich thuis kan voelen. Een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn en waarin iedereen verantwoordelijkheid kan nemen voor zichzelf én de ander. " Aldus de hoofdorganisator Art. 1 bureau discriminatiezaken. Op een natuurlijke wijze kwam de samenwerking met Earth Caravan tot stand. Want we hebben precies dezelfde doelen; verantwoordelijkheid nemen voor het geluk van anderen. Daarvoor verschil en diversiteit omarmen om verenigd te blijven met anderen. En we hebben de ‘vlam’ van Hoop voor de ‘fakkeltocht’! Dus krachten bundelen voor dezelfde wens: verbondenheid met de medemens. 

Voorafgaand aan de tocht was er een 'opwarming-programma' in de centrale bibliotheek; muziek, dans en de introductie van de Vlam van Hoop. De avond begon met het optreden van het Alkmaarse Prachtkoor. dit is een koor van mensen met beperkingen. spontaan en kleurrijk zongen ze aantal liedjes. Ze verspreidden vreugde in de hele zaal. Het nummer 'Iedereen is anders' luidde: 

"Iedereen is anders, anders dan de rest,

en dat is eigenlijk wel best,

Want zeggen we hetzelfde, dan zijn we net een papegaai

En gaan we iemand nadoen, dan werd het hier maar saai."     

                                                                                                              Precies!!! 

Nadat de Nosso Grove en Kismet Bellydance ook hun vrolijke performance hadden verzorgd, is het mijn beurt: introductie Vlam van Hoop. Het hoofdboodschap van de vlam is:   "Laten we onze gezamenlijke wens waarmaken:  alle negatieve energie in de wereld transformeren in het positieve; empathie, begrip, zorg dragen voor elkaar."

"Door deze vlam te verspreiden en mensen bij elkaar te brengen voorbij alle grenzen: religies, nationaliteiten, talen en culturen. Nooit meer mensen verdelen. "

De Vlam was enthousiast ontvangen. Als vertegenwoordiger van de Alkmaarders heeft de loco-burg-meester en wethouder van diversiteit. Dhr. Paul Verbruggen, de Vlam van Hoop ontvangst genomen en meegedragen tijdens de tocht in het oude centrum, als teken van saamhorigheid. Hij voelde zich zeer sterk met de vlam verbonden, omdat hij Nagasaki heeft bezocht en in het atoomboom museum is geweest. Het dragen van de Vlam van Hoop bij de Fakkeltocht zag ij als een grote eer. 

 

Na ongeveer 3 km gelopen te hebben in het stadscentrum, kwamen we terug in de bibliotheek waar warme soep en broodjes op ons wachtten. Het prachtkoor trad nogmaals op, het Alkmaars straatorkest volgde, terwijl mensen ernaar luisterden, broodjes in de hand, kletsen met elkaar, en schreven hun wens voor de wereld op, om vervolgens die wens aan de vlam toe te voegen....de avond werd ervaren als een war moment van verbondenheid.  

Na afloop een fotomoment met het Prachtkoor, het was zo ontroerend dat ze zo enthousiast waren, ze hebben de bedoeling van de vlam juist met het hart begrepen! Ik heb veel mooie en aanmoedigende woorden gekregen om deze vlam te verspreiden. Bij sommige zag ik de vlam al branden in hun ogen.....een moment van ontroering en dankbaarheid. 

 

"Moge nog meer Alkmaarders zich aansluiten bij de fakkeltocht volgend jaar, om nog meer saamhorigheid en solidariteit te kunnen verspreiden."

"Moge deze vlam in de Alkmaarders en alle mensenharten blijven branden en zich verder uitbreiden voer de wereld!"