Het programma van de hele week 2019 

De nationale vredesweek Alkmaar was feestelijk geopend door de wethouder Paul Verbruggen in de Apostolisch genootschap op 21 september. Gedurende een week waren er veel activiteiten zoals: 

  • Interreligieuze dialoog-, en gesprek bijeenkomst
  • Gebed voor vrede
  • Muziek en poëzie avond
  • Theatervoorstelling
  • Filmvertoning
  • Dansworkshop
  • presentatie vredesproject  

 Hieronder volgt de korte rapportage van evenementen waar Earth Caravan en de Vlam van Hoop waren betrokken.  

Vr 27 september Gebed voor Vrede 

Sint Laurentius kerk 

"De Kracht van het gebed, dat is ander en meer dan 'positieve energie sturen'. We richten ons tot de Liefde zelf, die God is en vragen om de Macht van Zijn helende Liefde te voegen bij onze liefdevolle focus op de problemen die er zijn. God vraagt van ons onze inzet en om te blijven bidden. 

Bij het gebed werd de Hiroshima vredesvlam (van atomboom) getransformeerd in "Vlam van Hoop"door onze gebed voor vrede!  

Za. 28 september Earth Caravan Presentaite

Die dag werd in de Rekere een presentatie over onze projecten in Balkan en Palestina gehouden.

Na de presentatie hebben de aanwezigen hebben de Vredesvlam van Hiroshima uitgeblazen, als teken van 'Nooit meer atoomboom of welke andere wapens!' Vervolgens hun wens voor vrede toegevoegd aan de 'bewaarde Hiroshima vredesvlam, om zo de vlam te transformeren in "Vlam van Hoop".  Het ontstaan van de Vlam van Hoop' in Europe, tegelijkertijd in Japan! (Deze twee waren verenigd in februari 2020 in Belgrado.)   

Zondag 29 september

Ontmoeting met Mosjé/Mozes/Musa 

 

Een bijzonder voorstelling waarin een joodse (Marion), een christelijke (Evelien) en een islamistische vrouw (Saïda) met elkaar in gesprek gaan over Mosjé/Moses/Musa die een belangrijke rol speelt in hun heilige boeken: de Tenach, de Bijbel én de Koran. Zijn verhaal is verteld, tussendoor de grijpende levensbiografie van hen drie. Herkennen het verschil, maar toch zoeken naar de gemeenschappelijke en verbinding met liefde en begrip. Onvergetelijke eindevraag: wat is 'het beloofd land?'  Als symbool van vereniging voorbij het verschillende religies werd de vlam van hoop door drie gedragen. 

Na de voorstelling werden we uitgenodigd om in drietal met elkaar te spreken, zo ontstond er inspirerende uitwisseling tussen mensen. Dat was mooi en bindend!  

 

Vredesweek 2020 in Alkmaar: start 19 t/m 27 september Nadere informatie volgt!