Stilstaan bij de mensenrechten in Palestina en de Filippijnen

Wanneer: vr 24 september 19:30-21:30 (inloop 19:15-) 

Waar: wijkcentrum de Rekere zaal 512

Aanmelding: email naar tao.sangha.nl@gmail.com

Toegang: vrijwillige bijdrage (Alle bedragen worden gedoneerd aan de steun)

*mét koffie, thee en lokale lekkernijen

Download
Flyer A5 Vredesweek EC NFS programma.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB

Voor deze avond nodigen wij u van harte uit! 

 

We sluiten ons graag aan bij de duizenden mensen in heel Nederland die actie voeren voor de vrede om van de wereld een mooiere plek te maken.

Onder genot van lekkernijen uit de Filipijnen en Palestina maakt u kennis met de mensenrecht-situatie in die landen. Een stukje muziek ontbreekt niet. Kom kennismaken, ook met hun cultuur, want solidariteit groeit door elkaar beter te leren kennen!

Na de presentatie is er volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over wat we met elkaar kunnen doen voor de verbetering van de situatie. 


 

Deel 1 Palestina 19:30-20:15 door Miwa Tamamoto van Earth Caravan (EC)

Het lijkt voor velen dat de Israël-Palestina kwestie een probleem van religie is.  Dat is niet waar. En nog minder waar is dat er een gelijkwaardig ‘conflict’ tussen de twee partijen is. De realiteit is een keiharde bezetting van Palestina door Israël. In strijd met het internationaal recht (inclusief bezetting wetten) worden Palestijnen continu geterroriseerd door het Israëlische leger, kolonisten: lastiggevallen, hun toegang tot land voor begrazing en landbouw geblokkeerd, huizen gesloopt.... Dit alles om hen van hun land weg te jagen. In een korte documentaire A guy with a camera (Engels gesproken en ondertiteld), zie je een deel van de totale onrechtvaardige situatie, gedocumenteerd door Guy Hircefeld. Hij is een Israëli maar zet alles in voor de strijd voor de mensenrechten van Palestijnse boeren en herders n de Jordaan vallei. Na de film is een zoom meeting met Guy zelf, en Magali Brosh van Earth Caravan ME uit Tel Aviv die samenwerkt met hem. 

 

(Pauze 15mn)

 

Deel 2 Filippijnen 20:30 door Theo Droog van Nederlands-Filipijnse Solidariteitsbeweging (NFS)

Ondanks dat de Filippijnen rijk zijn aan delfstoffen, en er grote oppervlakten in gebruik zijn voor exportgewassen, leeft de overgrote meerderheid in armoede. Daar bovenop is er een mensenrechten crisis gaande. Niet alleen de alom bekende oorlog tegen drugs, maar ook tegen kwetsbare groepen. Zo is er repressie van de inheemse bevolking bij de bescherming van hun voorouderlijk leefgebied, de bossen, natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit. Vanuit de Verenigde Naties wordt gesproken van categorisch ernstige schendingen van de mensenrechten in de Filippijnen. Uit internationale aandacht putten nabestaanden van de slachtoffers een glimp van hoop en kracht om te werken aan gerechtigheid en duurzame vrede. 

 

Flyer hieronder te zien